1.11.19

Rahsia Buat Duit Dengan Internet


Topik Rahsia Buat Duit Dengan Internet memang selalu menjadi perhatian ramai.Tidak hairan topik ini telah dibukukan oleh dua orang penulis iaitu Wan Mohd Syazwan Wan Sukri dan Sabri Hassan Assa’ari

Biarpun buku ini sudah lama berada dipasaran sekitar tahun 2006 lagi namun sebahagian isi kandungan masih relevan untuk kegunaan bakal usahawan internet.

Ada juga bahagian yang sudah outdated kerana teknologi internet sudah mengalami banyak perubahan sejak 13 tahun dahulu.

Dalam buku ini tidak diceritakan lagi teknologi Whatsapp dan FBad.Jadi bidang pemasaran internet masih terbatas dengan khidmat Google dan Yahoo pada ketika itu.

Ada 10 bab dengan ketebalan 180 halaman cukup mencabar untuk admin habiskan bacaan dalam sehari.Bayangkan admin membaca bab pertama pada waktu pagi dan berjaya habiskan sebelah malamnya.Fakta dan maklumat sangat padat.Tulah ambik masa banyak.



Biasalah orang bekerja maka masanya tentunya diperuntukan kepada pekerjaan hakiki juga.

Buku ini berupa tutorial.Ada 10 langkah penting untuk dilalui sebelum layak mengakui diri  sebagai saudagar online.Rujukan secara kerap boleh memberi kefahamn mendalam untuk pembaca.

Bermula dengan penjelasan kebaikan perniagaan internet, bina website, pemasaran, SEO, Adsense dan sebagainya.Semuanya ditulis dengan lengkap dan mendalam.

Admin berpendapat buku ini lengkap pada zaman tersebut.Lebih menarik ada disertakan dengan lampiran VCD.Sekarang dah tak perlu lagi.Tonton di Youtube sudah mencukupi.

Setelah admin membaca habis buku Rahsia Buat Duit Dengan Internet  tahulah bahawa perniagaan internet bukan perkara yang mudah.Kita perlu buat surat jualan, bina list prospek dan faham selok belok niaga internet.

Buku ini ada menyajikan info dan ilmu tersebut.

Website  sama juga dengan blog,Perlu ada trafik.Cabaran terbesar ialah membawa masuk trafik ke website tersebut.Jika tiada trafik maka tiada jualan.Website akan mati dan saudagar online tersebut mungkin menyerah diri atau hilang entah ke mana.

Inilah dinamakan cara kita buat duit dari perniagaan internet.Asasnya tetap sama.Berbeza platform dan pendekatan sahaja.

Itu sahaja ulasan  kali ini dan moga berjumpa buku tersebut perpustakaan ya.

Sebelum itu untuk meteka kaki bisnes, ini ada berita baik,Sesiapa yang berminat untuk menjalankan perniagaan internet dan buntu untuk membina website, cari domain atau hosting, admin sarankan untuk mencuba  >> The #1 eCommerce platform.


Author:

18 ulasan:

  1. semoga berjaya buat duit dengan internet ye. hobi boleh dijadikan mata pencarian, jadi takdelah sia-sia

    BalasPadam
    Balasan
    1. blogger kalau yang lihai..boleh buat duit

      buat homepage boleh cas ratus-ratus

      Padam
  2. pernah baca buku ni sebelum ni. byk gak ilmu boleh dapat

    BalasPadam
  3. Macam menarik buku ni..kena dpatkan

    BalasPadam
    Balasan
    1. ini buku lama..

      boleh juga untuk bacaam tambahan

      Padam
  4. bagus ada buku boleh refer ek.

    BalasPadam
  5. kalau kena gaya memang boleh kaya..
    kena belajar lagi caranya how..

    BalasPadam
    Balasan
    1. semua orang ada potensi untuk kaya..

      tunggu cara dan gaya sahaja

      Padam
  6. even outdated tapi untuk intro dan isinya padat, okay juga dijadikan buat penambah ilmu jika nak mulakan buat duit dengan internet ni kan. kena ada volume 2 lah lagi bagus.

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya sarankan kalau ada..beli keluaran terbaharu.

      kalau yang ini pun bagus kerana basicnya cukup mantap

      Padam
  7. Even tahun 2006, mesti ada banyak lagi teknik pemasaran internet yg still reliable kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. masih..sebab ilmu pemasaran adalah evergreen

      ilmu yang kita ketahui masa kini cumalah pengemnbangan ilmu yang sedia duku

      Padam
  8. Dulu mencari buku macam ni masa nak mula2 start buat duit online, sekarang main redah je semua..tapi memang banyak lagi taktau..

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak jimat masa...belajar secara seminar..

      pastu baharulah baca buku

      Padam