Header Ads Widget

Calon Jodoh Untuk Adik


Membaca novel “Calon Jodoh Untuk Adik” bagaikan menonton satu drama Melayu yang sering disiarkan dalam kaca televisyen.

Dengan jalan cerita, plot dan tema yang agak klise memang dapat kita jangka akan kesudahnya.

Novel hasil tulisan Areila Sahmi memang tidak mengecewakan para peminat kisah cinta.

Difahamkan novel ini antara hasil karyanya yang kelima.( tahun 2012).

“Calon Jodoh Untuk Adik” mengisahkan watak utama Arissa yang mempunyai seorang kakak bernama Arina dan abangnya bernama Azmeer.

Mereka bertiga anak yatim piatu.Arina telah bersuami dengan Sharul.Azmeer pula masih bujang.

Azmeer berkawan rapat dengan Khairil Izlan atau lebih popular dengan panggilan Abang Ee.

Azmeer telah meninggal dunia akibat barah otak.Namun Azmeer sempat menulis satu diari.Dalam diari ini, arwah mewasiatkan kepada Abang Ee untuk menjaga adiknya Arisa sebagai abang angkat.

Pembaca perlu sedia maklum Arisa bukan gadis biasa.Wataknya pemberontak dan gila-gila.

Pada permulaan kisah, Abang Ee berat hari untuk menjadi abang angkat kepada Arisa.Namun digagahkan juga kerana sudah menerima wasiat kawan baik itu.

Bertitik tolak dari situ Abang Ee belajar memahami Arisa melalui diari yang ditulis oleh arwah Azmeer.

Arisa baru berumur 23 tahun.Muda dan bermulut laser orangnya.Berkenalan pula dengan Abang Ee yang membawa watak matang tetapi gila-gila.

Sebelum Arissa menjadi abang angkat kepada Abang Ee, mereka pernah berjumpa di sebuah kedai mamak.Pada masa tersebut Arissa baharu sahaja putus dengan kekasihnya Azizi.

Abang Ee pula baru putus hubungan dengan Fazura.Dalam novel ini Azizi dan Fazura bertemu jodoh dengan pasangan masing-masing.

Tidak lama selepas itu, kakaknya Arina telah memperkenalkan seorang lelaki untuk Arissa.Harapan Arina agar adiknya mendapat calon suami yang sesuai.

Beliau ialah Fariz.Seorang pegawai kerajaan dari keluarga yang berada.

Fariz amat mencintai Arisa.Namun cintanya tidak berbalas walaupun Arisa cuba untuk belajar mencintai Fariz.

Hubungan adik angkat dengan abang angkat berputik cinta dalam novel ini.Itulah yang berlaku antara Arisa dengan Abang Ee.

Namun cinta mereka tidak direstui Arina.Ada sebab yang tersendiri.Sebelum Arina berkahwin dengan Sahrul, dia sudah menaruh hati dengan Abang Ee tetapi cinta tidak berbalas.Bermulalah perasaan dendam dan sakitnya tuh di sini.

Kemelut hubungan antara kakak dengan adik serta kekasih semakin memuncak di bahagian hujung novel ini.

Memang benar novel memang berdrama dan bermain dengan emosi.

Bagaimana setiap konflik dan kemelut yang ada dalam novel boleh diatasi ?

Persoalannya apakah kesudahan cinta Arisa dengan Abang Ee?


Baca novel ini baharulah tahu penamatnya bagaimana…



Info tambahan: 

Judul = Calon Jodoh Untuk Adik

Ketebalan = 454 mukasurat

Tahun = 2012

Penerbit = Kaki Novel Enterprise

Harga = RM19 (Semenanjung) 
              RM22 ( Sabah/Sarawak)

Catat Ulasan

119 Ulasan

  1. not my kind of genre. I simply don't like this haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. bagus tu..sebab kalau baca memang dah tahu jalan cerita dia...happy ending shoud be married

      Padam
    2. but yeah i love happy ending. who doesn't haha

      Padam
  2. Penasaran. How's the end this story?

    thank you sharingnya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. happy ending..kawin la hahaha

      Padam
    2. Ohh, sudah terjawab disini akgir kisahnya seperti apa ...
      Sebelumnya ingin kutanyakan juga, tapi sudah ditanyakan lebih dulu oleh kak Enny ๐Ÿ˜

      Padam
    3. biasaya happy ending memang kahwin la mas hehehe...that really simple

      Padam
  3. Ni kalau buat drama baru tahu jalan cerita dia sebab tak suka nak membaca novel. hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh buat andaian bagaimana kesudahan cerita dia

      Padam
    2. of course happy ending adiknya bertemu jodoh yang baik :)

      Padam
    3. cliche drama melayu dah tahu ending dia kan..hihi

      Padam
    4. memang klise dan sudah dijangka

      Padam
  4. WOW MENARIK ULASANNYA...JANGAN LUPA TOLONG ULAS NOVEL KAK PULA YA HEH..HEH..NOVEL KAK KELARAI IMPIAN BARU DITERBITKAN DBP...TERIMA KASIH TN.

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih Kak PI.

      In shaa Allah saya usahakan untuk mencari novel kak PI dan menulis ulasan tersebut.

      Padam
    2. Terima kasih mrhanafie xsabar kak nk baca ulasannya

      Padam
    3. hahhaha...mood saya sekarang ke laut untuk emmbaca buku

      Padam
  5. rasa windunya nak masuk Popular dan MPH..

    BalasPadam
    Balasan
    1. jom la masuk kedai buku semula...

      jika ramai yang suka baca buku...kedai-kedai buku ini akan terus lenyap

      Padam
  6. Novel macam ini memang memiliki topik yang klise sekali. Ending nya pun sudah bisa ditebak walaupun hanya membaca halaman belakang novelnya. Tapi entah kenapa saya tetap suka membaca novel macam ini. ๐Ÿคญ

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebab ada topik cinta...perempuan mana bisa jauh dengan cinta betul tak

      Padam
  7. Berat ini novelnya karena ada permainan emosi di situ bagi yang menghayati tentunya. Bisa diangkat ke film layar lebar ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasa novel memang mudah untuk bermain emosi...

      kalum perempuan paling suka untuk membacanya

      Padam
  8. Wah sepertinya seru membaca cerita percintaan mereka, seperti itulah kalau seseorang sering bertemu setiap harinya, apapun statusnya, apalagi hanya sebagai abang angkat, pasti menaruh cinta dihatinya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebab itu jaga pergaulan antara lelaki dan perempuan..

      kalau sudah berpunya...elakkan sama sekali..

      takut bimbit-bimbit percintaan itu akan muncul dalam jiwa

      Padam
  9. Saya suka lah novel macam ni , ringan dan happy ending!
    Thank you for sharing

    BalasPadam
    Balasan
    1. sejujurnya perempuan memang suka novel genre begini..

      semoga istiqamah untuk membaca buku

      Padam
  10. ingatkan calon jodoh untuk adik kitak tek..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. lain indah difikirnya...

      ia cuma novel jak bah

      Padam
  11. Adik tu ialah Arisa. Macam-macam konflik pula ya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah nama novel memang macam tu lah kejadiaanyna

      Padam
  12. Balasan
    1. habit membaca buku amat sukar untuk dipupuk sekarang ini...

      banyak sangat dugaan dan gangguan

      Padam
  13. wah, menarik ceritanya cinta-cintaan ya.. hehe.. gimana endingnya kak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. endingnya mereka kahwin...semudah itu sebenarnya

      Padam
  14. padat juga jalan ceritanya kan....menarik ni utk isi masa lapang...

    PS: haah..tenang je suasana di kampung ni..yang ada suara burung itu pun kdg kdg...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau di kampung memang best...suasana tenang itu pasti

      Padam
  15. Intrik bermacam karakter tokoh yang ditampilkan dalam satu cerita seperti buku ini, pasti akan menarik disimak sampai akhir.

    Saya penasaran dengan cerita buku ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ceritanya cukup menarik mas..

      biasalah kalau kisah percintaan

      Padam
  16. selalunya crite melayu blh agak jalan citer..
    plot twist slalu gitu jela hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang tidak dinafikan..

      belum ada lagi yang betul-betul out of box

      Padam
  17. Konflik biasa dalam novel cinta macam ni. Hehehe.

    BalasPadam
  18. camgini sekali tajuk dia. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. janji menarik dan kreatif..

      itu mmeang pembaca yang mak

      Padam
  19. Balasan
    1. sejujurnya memang best terutama untuk kaku novel bro

      Padam
  20. Wahh tapi last tu mesti happy ending kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ofkos la happy ending...dalam novel mcm tu..

      cuma realiti tidak senbegitu

      Padam
  21. waaa blog review buku2. dah lama juga tak baca novel. dulu bila start baca susah nak berhenti sebab nak tau apa akan jadi lepas tu. sama la macam tengok drama yang suspend. fuhhh>.<

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pulak susah nak menghabiskan buku novel..

      sebab terbiasa membaca genre buku yang serius

      Padam
  22. drama akasia selalu copy dari novel. cengginilah jalan citernye kan hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. untuk menghsilkan drama yang menarik..biasanya diadaptasi dari novel.

      tak perlu pening-pening kepala untuk berfikir lagi

      Padam
  23. Dulu pernah beli novel...Hanya Sebatas...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hanya orang minat sahaja sanggup..

      sekarang minat orang semakin terhakis kerana pengaruh media sosial cukup kuat

      Padam
  24. Wow the story looks amazing
    kalau ditayang kat tv lagi menarik
    skrg saya sudah tak baca buku novel
    baca journal je dah cukup hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. bagi yang minat novel memang menarik..

      saya sebenarnya genre novel bukan keutamaan..

      Padam
  25. Suka baca buku , buku bab agama..

    BalasPadam
    Balasan
    1. buku agama pun best layan tuan...lagi bagus untuk peringatan dan penambahan iman

      Padam
  26. Saya penasaran bagaimana ending storynya ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. macam biasa la mas...happy ending

      hampir semua novel sebegitu

      Padam
  27. Kalau dalam hidup sebenar, saya tak nak terlibat cinta tiga segi. Saya lebih rela undur diri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hebat juga awak ya...harap begitulah..

      orang yang sedia berkorban untuk orang lain sungguh mulia hatinya

      Padam
  28. Rasanya novel ni belom didrama kan lagi ni..tengok tak lama lagi mesti ada..

    Salam ukhwah dan selamat hari raya dari bunda.

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun tidak pasti kerana saya juga bukan peminat drama.

      rasa macam tidak cukup masa untuk buat semua ini

      Padam
  29. Tuan lepasni cuba ulas buku yang berkaitan sosial media engagement boleh? Saya nak tau tapi saya malas baca buku..haha..adulah perangai..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau saya jumpa buku tersebut boleh sahaja..in shaa Allah.

      saya harap ada kesempatan untuk menunaikan hasrat puan

      Padam
  30. Dah lama x lyn novel, byk bca buku motivasi sekarang

    BalasPadam
    Balasan
    1. buku motivasi sepatutnya dibaca setiap hari..

      supaya hati dan jiwa kekal bersemangat

      Padam
  31. buku yang menarik dan bisa mendatangkan inspirasi bagi menapaki jalan yang baru

    BalasPadam
    Balasan
    1. buku cinta sahaja mas...tetapi menarik juga untuk dibaca

      Padam
  32. Remaja memang suka novel sebegini

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasalah cikgu..

      jiwa masih muda dan bergelora

      Padam
  33. Assalamualaikum .. Paling best dalam novel adalah konflik dan happy ending.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam...memang inilah teknik penulisan novel agar dapat memikat hati pembaca

      Padam
  34. Tak suka this kind of genre ๐Ÿ˜…. Too complicated, saya suka life yg simple ๐Ÿ˜

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan...bergantung kepada penulis novel..

      ada yang suka menulis dengan cara yang sederhana

      Padam
  35. Novel remaja.. selalunya happy ending

    BalasPadam
    Balasan
    1. perkara biasa tu cikgu...

      memang dah biasa dengan keadaan masyarakat kita

      Padam
  36. baca kisah novel ni terus teringat adik yang bongsu..blm jumpa jodohnya lagi ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. pasti ada jodohnya nanti..

      sentiasa berdoa yang baik-baik untuk dia

      Padam
  37. wah..ni cinta berapa segi nih? Bahaya bersegi2 nih.terhantuk nanti benjol dahi..hahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. perkara biasa dlm kehidupan manusia...

      sorang cinta sorang dan sorang lagi cinta yang lainnya pula

      Padam
  38. Lama dah tak baca novel begini. Hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. perkara biasa...

      saya baru-baru ini sahaja baca novel...sebelum ini suku buku genre serius

      Padam
  39. Nampak menarik cuma tu la, dah lama benar tak baca novel ni haaa... rindu pula dgn dunia novel

    BalasPadam
    Balasan
    1. jomlah baca novel semula..

      pupuk minat yang telah menghilang tu

      Padam
  40. Rajin juga melayan novel cinta ya..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak cakap rajin tak juga..rasanya baru satu buku yang saya baca nie

      Padam
  41. jujur cakap, kadang kadang bila tgk judul2 novel sekarang mcm nampak sgt nak tarik perhatian penerbit drama / filem.... (utk diadaptasi) hahaha jauh sgt dgn novel2 yg penah sy layan ms zaman sekolah dulu esp novel2 keluaran Creative Enterprise

    BalasPadam
    Balasan
    1. dulu peminat novel ya...bagus begitu memastikan tahap penggunaan bahasa semakin baik dan menarik

      Padam
  42. Banyak drama tv diadaptasi dari novel,akak mcm pernah tgk/baca cerita ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau pernah tengok baguslah...

      saya memang tak pernah ambil pusing sangat benda nie

      Padam
  43. Penasaran dengan akhir kisah cinta Abang Ee dan Arisa, apakah akan berakhir dengan bahagia?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya....mereka kahwin

      hampir semua cerita ada happy ending

      Padam
  44. deskripsi novel Calon Jodoh untuk Adikku ini sepertinya seru dan nggak bisa berhenti membaca sebelum tuntas

    BalasPadam
    Balasan
    1. bagi peminat novel akan ada perasaan begitu..

      baca sampai habis baharulah boleh puas hati

      Padam
  45. kurang sikit genre mcm ni haha dulu2 yes. makin tua ni makin malas baca buku yg banyak drama betul :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. jangan awak...saya kurang ghairah untuk membaca buku seperti dulu-dulu..

      main FB rasa seroonok la pulak

      Padam
  46. Ini resensi novel ceritanya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya bro...

      jarang sungguh membuat resensi novel

      Padam
  47. As a novel lover, maybe I should search for it. Terima kasih untuk reviewnya. <3

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama..

      tak sangka ada juga peminat novel di sini

      Padam
  48. tak lama lagi
    ada drama lah pulak
    kalau ceritanya menarik

    hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. mudahan ada supaya drama-drama di stesen tv kita sentiasa meriah

      Padam
  49. Wah saya jadi penasaran dengan akhir dari kisah novel ini, apakah happy ending atau tidak.
    Terima kasih sudah mampi di blog saya dan atas share info novel

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya...memamg happy ending .

      sama-sama juga sanggup mmapir

      Padam
  50. Novel cinta mmg selalu laris di pasaran. huhu.

    BalasPadam
  51. Sepertinya menarik juga alur ceritanya. Drama percintaan yang cocok untuk film TV kesukaan ibu-ibu di rumah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kaum bapa-bapa pun suka terutama mereka yang sudah tua kot hahahaha

      Padam
  52. Novel yang terbaik. Teringin nak beli

    BalasPadam
    Balasan
    1. semoga bro ada rezeki dan boleh membeli buku ini nanti

      Padam