1.4.20

Calon Jodoh Untuk Adik


Membaca novel “Calon Jodoh Untuk Adik” bagaikan menonton satu drama Melayu yang sering disiarkan dalam kaca televisyen.

Dengan jalan cerita, plot dan tema yang agak klise memang dapat kita jangka akan kesudahnya.

Novel hasil tulisan Areila Sahmi memang tidak mengecewakan para peminat kisah cinta.

Difahamkan novel ini antara hasil karyanya yang kelima.( tahun 2012).

“Calon Jodoh Untuk Adik” mengisahkan watak utama Arissa yang mempunyai seorang kakak bernama Arina dan abangnya bernama Azmeer.

Mereka bertiga anak yatim piatu.Arina telah bersuami dengan Sharul.Azmeer pula masih bujang.

Azmeer berkawan rapat dengan Khairil Izlan atau lebih popular dengan panggilan Abang Ee.

Azmeer telah meninggal dunia akibat barah otak.Namun Azmeer sempat menulis satu diari.Dalam diari ini, arwah mewasiatkan kepada Abang Ee untuk menjaga adiknya Arisa sebagai abang angkat.

Pembaca perlu sedia maklum Arisa bukan gadis biasa.Wataknya pemberontak dan gila-gila.

Pada permulaan kisah, Abang Ee berat hari untuk menjadi abang angkat kepada Arisa.Namun digagahkan juga kerana sudah menerima wasiat kawan baik itu.

Bertitik tolak dari situ Abang Ee belajar memahami Arisa melalui diari yang ditulis oleh arwah Azmeer.

Arisa baru berumur 23 tahun.Muda dan bermulut laser orangnya.Berkenalan pula dengan Abang Ee yang membawa watak matang tetapi gila-gila.

Sebelum Arissa menjadi abang angkat kepada Abang Ee, mereka pernah berjumpa di sebuah kedai mamak.Pada masa tersebut Arissa baharu sahaja putus dengan kekasihnya Azizi.

Abang Ee pula baru putus hubungan dengan Fazura.Dalam novel ini Azizi dan Fazura bertemu jodoh dengan pasangan masing-masing.

Tidak lama selepas itu, kakaknya Arina telah memperkenalkan seorang lelaki untuk Arissa.Harapan Arina agar adiknya mendapat calon suami yang sesuai.

Beliau ialah Fariz.Seorang pegawai kerajaan dari keluarga yang berada.

Fariz amat mencintai Arisa.Namun cintanya tidak berbalas walaupun Arisa cuba untuk belajar mencintai Fariz.

Hubungan adik angkat dengan abang angkat berputik cinta dalam novel ini.Itulah yang berlaku antara Arisa dengan Abang Ee.

Namun cinta mereka tidak direstui Arina.Ada sebab yang tersendiri.Sebelum Arina berkahwin dengan Sahrul, dia sudah menaruh hati dengan Abang Ee tetapi cinta tidak berbalas.Bermulalah perasaan dendam dan sakitnya tuh di sini.

Kemelut hubungan antara kakak dengan adik serta kekasih semakin memuncak di bahagian hujung novel ini.

Memang benar novel memang berdrama dan bermain dengan emosi.

Bagaimana setiap konflik dan kemelut yang ada dalam novel boleh diatasi ?

Persoalannya apakah kesudahan cinta Arisa dengan Abang Ee?


Baca novel ini baharulah tahu penamatnya bagaimana…



Info tambahan: 

Judul = Calon Jodoh Untuk Adik

Ketebalan = 454 mukasurat

Tahun = 2012

Penerbit = Kaki Novel Enterprise

Harga = RM19 (Semenanjung) 
              RM22 ( Sabah/Sarawak)

Author:

71 ulasan:

  1. not my kind of genre. I simply don't like this haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. bagus tu..sebab kalau baca memang dah tahu jalan cerita dia...happy ending shoud be married

      Padam
    2. but yeah i love happy ending. who doesn't haha

      Padam
    3. happy ending yang menarik

      Padam
  2. Penasaran. How's the end this story?

    thank you sharingnya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. happy ending..kawin la hahaha

      Padam
    2. Ohh, sudah terjawab disini akgir kisahnya seperti apa ...
      Sebelumnya ingin kutanyakan juga, tapi sudah ditanyakan lebih dulu oleh kak Enny 😁

      Padam
    3. biasaya happy ending memang kahwin la mas hehehe...that really simple

      Padam
  3. Ni kalau buat drama baru tahu jalan cerita dia sebab tak suka nak membaca novel. hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh buat andaian bagaimana kesudahan cerita dia

      Padam
    2. of course happy ending adiknya bertemu jodoh yang baik :)

      Padam
    3. cliche drama melayu dah tahu ending dia kan..hihi

      Padam
    4. memang klise dan sudah dijangka

      Padam
  4. WOW MENARIK ULASANNYA...JANGAN LUPA TOLONG ULAS NOVEL KAK PULA YA HEH..HEH..NOVEL KAK KELARAI IMPIAN BARU DITERBITKAN DBP...TERIMA KASIH TN.

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih Kak PI.

      In shaa Allah saya usahakan untuk mencari novel kak PI dan menulis ulasan tersebut.

      Padam
    2. Terima kasih mrhanafie xsabar kak nk baca ulasannya

      Padam
    3. hahhaha...mood saya sekarang ke laut untuk emmbaca buku

      Padam
  5. rasa windunya nak masuk Popular dan MPH..

    BalasPadam
  6. Novel macam ini memang memiliki topik yang klise sekali. Ending nya pun sudah bisa ditebak walaupun hanya membaca halaman belakang novelnya. Tapi entah kenapa saya tetap suka membaca novel macam ini. 🤭

    BalasPadam
  7. Berat ini novelnya karena ada permainan emosi di situ bagi yang menghayati tentunya. Bisa diangkat ke film layar lebar ini

    BalasPadam
  8. Wah sepertinya seru membaca cerita percintaan mereka, seperti itulah kalau seseorang sering bertemu setiap harinya, apapun statusnya, apalagi hanya sebagai abang angkat, pasti menaruh cinta dihatinya...

    BalasPadam
  9. Saya suka lah novel macam ni , ringan dan happy ending!
    Thank you for sharing

    BalasPadam
  10. ingatkan calon jodoh untuk adik kitak tek..haha

    BalasPadam
  11. Adik tu ialah Arisa. Macam-macam konflik pula ya.

    BalasPadam
  12. wah, menarik ceritanya cinta-cintaan ya.. hehe.. gimana endingnya kak?

    BalasPadam
  13. padat juga jalan ceritanya kan....menarik ni utk isi masa lapang...

    PS: haah..tenang je suasana di kampung ni..yang ada suara burung itu pun kdg kdg...

    BalasPadam
  14. Intrik bermacam karakter tokoh yang ditampilkan dalam satu cerita seperti buku ini, pasti akan menarik disimak sampai akhir.

    Saya penasaran dengan cerita buku ini.

    BalasPadam
  15. selalunya crite melayu blh agak jalan citer..
    plot twist slalu gitu jela hehe..

    BalasPadam
  16. Konflik biasa dalam novel cinta macam ni. Hehehe.

    BalasPadam
  17. Selamat pagi, apa kabar? Saya mencari pengikut baru untuk blog saya. Aku juga bisa mengikutimu. https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

    Jika Anda mengikuti saya, kirim tautan ke blog saya dan saya akan mengikuti Anda kembali.

    BalasPadam
  18. Selamat pagi, apa kabar? Saya orang Brasil dan saya sedang mencari pengikut baru untuk blog saya. Aku juga bisa mengikutimu. https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

    Jika Anda mengikuti saya, kirim tautan ke blog saya dan saya akan mengikuti Anda kembali.

    BalasPadam
  19. camgini sekali tajuk dia. hehe

    BalasPadam
  20. Wahh tapi last tu mesti happy ending kan..

    BalasPadam
  21. waaa blog review buku2. dah lama juga tak baca novel. dulu bila start baca susah nak berhenti sebab nak tau apa akan jadi lepas tu. sama la macam tengok drama yang suspend. fuhhh>.<

    BalasPadam
  22. drama akasia selalu copy dari novel. cengginilah jalan citernye kan hehehe

    BalasPadam
  23. Dulu pernah beli novel...Hanya Sebatas...

    BalasPadam
  24. Wow the story looks amazing
    kalau ditayang kat tv lagi menarik
    skrg saya sudah tak baca buku novel
    baca journal je dah cukup hahaha

    BalasPadam
  25. Suka baca buku , buku bab agama..

    BalasPadam
  26. Saya penasaran bagaimana ending storynya ...

    BalasPadam
  27. Kalau dalam hidup sebenar, saya tak nak terlibat cinta tiga segi. Saya lebih rela undur diri.

    BalasPadam
  28. Rasanya novel ni belom didrama kan lagi ni..tengok tak lama lagi mesti ada..

    Salam ukhwah dan selamat hari raya dari bunda.

    BalasPadam
  29. Tuan lepasni cuba ulas buku yang berkaitan sosial media engagement boleh? Saya nak tau tapi saya malas baca buku..haha..adulah perangai..

    BalasPadam
  30. Dah lama x lyn novel, byk bca buku motivasi sekarang

    BalasPadam
  31. buku yang menarik dan bisa mendatangkan inspirasi bagi menapaki jalan yang baru

    BalasPadam
  32. Remaja memang suka novel sebegini

    BalasPadam
  33. Assalamualaikum .. Paling best dalam novel adalah konflik dan happy ending.

    BalasPadam
  34. Tak suka this kind of genre 😅. Too complicated, saya suka life yg simple 😁

    BalasPadam
  35. Novel remaja.. selalunya happy ending

    BalasPadam
  36. baca kisah novel ni terus teringat adik yang bongsu..blm jumpa jodohnya lagi ^_^

    BalasPadam
  37. wah..ni cinta berapa segi nih? Bahaya bersegi2 nih.terhantuk nanti benjol dahi..hahah

    BalasPadam
  38. Lama dah tak baca novel begini. Hehe.

    BalasPadam
  39. Nampak menarik cuma tu la, dah lama benar tak baca novel ni haaa... rindu pula dgn dunia novel

    BalasPadam
  40. Rajin juga melayan novel cinta ya..hehe

    BalasPadam
  41. jujur cakap, kadang kadang bila tgk judul2 novel sekarang mcm nampak sgt nak tarik perhatian penerbit drama / filem.... (utk diadaptasi) hahaha jauh sgt dgn novel2 yg penah sy layan ms zaman sekolah dulu esp novel2 keluaran Creative Enterprise

    BalasPadam
  42. Hai semua

    Nama saya FRADESY RIRITIA, saya berasal dari indonesia, saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda semua kebenaran, setiap orang yang anda lihat pada catatan mereka di blog dan laman web ini adalah pencuri (SCAMMERS), saya telah menjadi mangsa cerita mereka dan mereka telah merosakkan hidup saya.
    Saya tidak di sini untuk memberitahu anda kisah bagaimana saya ditipu dan bagaimana saya kehilangan banyak wang kepada mereka.

    Saya di sini untuk memberitahu anda SYARIKAT PINJAMAN sebenar dan sahajalah yang ALLAH hantar untuk mengubah hidup saya, mereka adalah SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN GLOBAL, mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen yang diiktiraf dan dibiayai oleh WORLD BANK.

    Mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen, mereka mempunyai syarat dan syarat pinjaman yang cukup besar, untuk menutup semua pinjaman mereka mampu dimiliki dan cepat dilunaskan tidak seperti syarikat palsu lain yang anda lihat di sini dalam talian yang akan mengambil wang anda tanpa mengeluarkan pinjaman anda,
    Tolong jangan tertipu oleh saksi yang mempunyai nombor dan whatsapp indonesia, mereka semua penipu, bagaimana syarikat individu boleh memberi pinjaman ?, itu harus menjadi pertanyaan pertama anda.

    Rakan-rakan saya di Asia, saya mohon anda mendengarkan saya ketika saya bersumpah kepada anda dengan nama Allah, bahawa saya mengatakan kepada anda semua kebenaran, Syarikat ALL GLOBAL GRANT LOAN, satu-satunya syarikat yang boleh dipercayai dan mereka akan memastikan anda menerima pinjaman anda setelah anda menyelesaikan proses pinjaman seperti yang diperlukan.
    Mengapa anda tidak menjadi antara berita baik ini dengan menghubungi mereka segera jika anda SANGAT MENARIK untuk meninggalkan perjuangan kewangan anda dan meningkatkan tahap kehidupan anda, berikut adalah EMAIL allglobalgrantloan@gmail.com.

    Anda bebas menghubungi saya di EMAIL fradesyriritia12@gmail.com saya untuk maklumat lebih lanjut, saya dengan senang hati akan mendengar anda berkongsi kisah kebahagiaan anda sendiri.
    Terima kasih semua, dan semoga ALLAH memberkati SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN GLOBAL kerana memberi saya kegembiraan baru ini.

    NAMA Syarikat: SEMUA PINJAMAN GRANT GLOBAL
    EMAIL Syarikat: allglobalgrantloan@gmail.com.
    Whatsapp Syarikat: +1(304)997-4034
    E-mel Saya: fradesyriritia12@gmail.com

    BalasPadam
  43. Banyak drama tv diadaptasi dari novel,akak mcm pernah tgk/baca cerita ni

    BalasPadam
  44. Penasaran dengan akhir kisah cinta Abang Ee dan Arisa, apakah akan berakhir dengan bahagia?

    BalasPadam
  45. deskripsi novel Calon Jodoh untuk Adikku ini sepertinya seru dan nggak bisa berhenti membaca sebelum tuntas

    BalasPadam
  46. kurang sikit genre mcm ni haha dulu2 yes. makin tua ni makin malas baca buku yg banyak drama betul :D

    BalasPadam
  47. Ini resensi novel ceritanya?

    BalasPadam
  48. As a novel lover, maybe I should search for it. Terima kasih untuk reviewnya. <3

    BalasPadam
  49. tak lama lagi
    ada drama lah pulak
    kalau ceritanya menarik

    hihihi

    BalasPadam
  50. Wah saya jadi penasaran dengan akhir dari kisah novel ini, apakah happy ending atau tidak.
    Terima kasih sudah mampi di blog saya dan atas share info novel

    BalasPadam
  51. Novel cinta mmg selalu laris di pasaran. huhu.

    BalasPadam
  52. Sepertinya menarik juga alur ceritanya. Drama percintaan yang cocok untuk film TV kesukaan ibu-ibu di rumah.

    BalasPadam