2.2.20

Pelan-pelan kayuh


Pelan-Pelan Kayuh adalah sebuah buku yang menghimpunkan 27 kisah pendek.Ditulis dengan bersahaja dan santai.

Namun menyampaikan mesej penuh bermakna.Ada tersurat dan tersirat.Baca dan hayati boleh rasa sebak di hati dan sayu di jiwa.

Buku ini disusun oleh Rohamiah Muda hasil garapan idea oleh Bonda Nur.

Admin akui sangat menarik dan berkesan pada perasaan.Sementelahan temanya amat dekat pada masyarakat kita pada hari ini.

Ada kisah doktor, cikgu, penjawat awam, pelajar, pendakwah dan sebagai.


Setiap seorang daripada mereka ada kisah tersendiri dan unik.

Beginilah kehidupan yang kadang-kdang kita tidak sedar bahawa ia begitu indah sekali setelah dicoretkan semula dalam penulisan.

Dengan ketebalan 193 halaman dan diterbitkan pada tahun 2018 memang wajar dimiliki oleh para peminat buku.Harganya sekitar RM22 senaskah.

Apalagi dapat naskah buku ini segera di pasaran.


Author:

62 ulasan:

  1. Mcm best je buku ni.. dkt mana boleh pinjam buku tu..

    BalasPadam
  2. teringat pada lirik lagu pula...best baca cerita pendek...cerpen...dah lama juga xbaca cerpen...asik baca novel saja....hehehe...

    PS: bagi rietta, rasa walnut tu hampir sama dengan rasa badam...

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak kata cerpen tak juga...ia lebih kepada kisah pengalaman peribadi dalam hidup mereka

      Padam
    2. Bagus itu, mr. Hanafi.

      Dari membaca pengalaman pribadi, dapat jadi cerminan diri hidup kita.

      Padam
    3. ya..mas bisa untuk menambah pengalaman dan menajamkan pemikiran

      Padam
  3. Pelan pelan kayuh untuk setiap manusia adalah berbeza. Begitukah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya...perlahan-lahan berubah dalam hidup ini

      Padam
  4. Nyampe Indonesia tak bukunya kak?

    BalasPadam
  5. Memang semua orang ada kisah menarik dan unik.

    BalasPadam
  6. Menarik sekali bisa mempelajari kehidupan dari setiap kisah pendek di buku itu. Terkadang hidup orang memang berbeda-beda, tapi kita bisa belajar dan memahaminya salah satunya dengan melalui buku.

    BalasPadam
    Balasan
    1. belajar dari kisah hidup orang lain untuk kematangan hidup kita sendiri

      Padam
  7. banyak betul buku menarik tp i still have so many books yg tak habis baca hahahhaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. zaman sekarang membaca buku sangat mencabar..

      gangguan dari media sosial usah kata lagi

      Padam
  8. Such a good book

    Jadi pengen baca langsung

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul mas..

      dengan membaca buku kita berada di hadapan

      Padam
  9. Membaca kisah orang lain memang asyik dan bisa menambah wawasan sekaligus pengalaman.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sangat benar...boleh menambah ilmu pengetahuan dan meningkatkan kualiti hidup

      Padam
  10. Dah lama tak baca buku-buku cerpen. Zaman sekolah dulu, this genre was my favourite.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cerpen paling mudah untuk dihabiskan bacaannya

      Padam
  11. Balasan
    1. ya sangat menarik..


      tidak dinafikan hakikat tersebut

      Padam
  12. skrg ni zaman internet wak pun dh lama x baca buku novel cerpen bagaii., huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. membaca buku ini macam budaya yang rare dalam zaman yang serba canggih ini

      Padam
  13. setiap dari kita ada kisah sendiri kan.. yang sedih happy struggling semuala.
    tapi tu yang buat kita jadi kuat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. setiap ujian kehiupan kita ini amat berbeza antara satu sama lain

      Padam
  14. tak boleh pelan sangat mengayuh tu, lambat sampai.. hee~ tapi saya akan cari buku ni sebagai salah satu sumber bacaan saya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wow...macam berminat sahaja.

      boleh la cari di pasaran sebab buku ini masih lagi baharu

      Padam
  15. ia macam cerpen ataupun cerita pendek ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. certot...

      tapi memang feel untuk dibaca begitu sahaja.

      bacaan santai

      Padam
  16. Menarik bukunya, dekat dengan profesi sehari-hari. Dari buku tersebut kita bisa mengetahui suka duka dari masing-masing profesi

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya mas..

      kalau mereka tidak menulis kisah mereka ..

      mana kita tahu kehidupan yang mereka alami

      Padam
  17. looks great! I also prefer to read short stories like chicken soup

    BalasPadam
  18. kita boleh 'merasai' pelbagai pengalaman hidup dengan cara membaca pengalaman orang lain. Banyak pengalaman, memperkayakan hidup.

    BalasPadam
    Balasan
    1. salah satu cara untuk mendapatkan pengalaman tersebut dnegan memabaca buku.

      ya buku tentang pengalamnan mereka

      Padam
  19. Balasan
    1. ya memang menarik..

      wajar untuk dibaca begitu sahaja

      Padam
  20. suke baca buku cerita macam ni . macam chicken soup for the soul...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tulahkan.. buku yang banyak mengajar kita erti disebalik kehidupan ini

      Padam
  21. bagus buku nya kak..
    jadi kangen baca buku, terutama novel. udah lama banget gak baca novel.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. buku ini lebih kepada cerpen..atau cerita pengalaman orang

      Padam
  22. menarik buku ni kalau dpt baca.. kisah realiti

    BalasPadam
    Balasan
    1. sejujurnya saya memang suka buku ini..

      senang difahami jalan cerita dan bahasa juga yang digunakan memang best

      Padam
  23. Kisahnya ditulis dengan gaya sastra berat atau santai kak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buku ini ditulis dengan gaya bahasa yang santai sahaja

      Padam
  24. cerpen yg jenis aura positif seronok dibaca

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang betul...saya juga setuju dengan kenyataan tersebut

      Padam
  25. Balasan
    1. betul dan tepat sekali.

      sagat menarik untuk dibaca

      Padam
  26. YA BONDA NOR PENERBIT BUKU YG AKTIF MENERBITKAN PENGALAMAN HIDUP PENULIS DGN PELBAGAI TAJUK

    BalasPadam
    Balasan
    1. wow rupanya kak PI kelas beliau..hebat ini

      Padam
  27. Saya termasuk penyuka buku semacam buku psikologi.
    Juga mempelajari seseorang dari kisah hidupnya.
    Sediiit banyak itu dapat jadi pediman hidup kita menjalani kehidupan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya mas..

      buku psikologi memang best untuk dibaca.

      boleh bagi motivasi kepada kita semua

      Padam
  28. I like reading short stories.

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulilah...short stories easy to digest.

      Padam