31.12.19

Buat Duit Dengan Blog



Buat Duit Dengan Blog” merupakan buku klasik yang menarik untuk dibaca.Mengapa admin kata klasik kerana buku ini telah diterbitkan pada tahun 2009.

Ketika admin menulis review buku ini sudah berada di ambang tahun 2020.Maknanya sudah satu dekad buku tersebut berada di pasaran.

Bagaimanapun, syukur alhamdullillah kerana ilmu asas yang ditulis dalam buku ini masih relevan sehingga ke hari ini.Admin sarankan kepada blogger yang baharu atau untuk mereka yang ingin menceburi dunia blogging.Boleh baca dan boleh praktik sebagai bacaan asas.

Buku tulisan Tuan Yazid Yahya cuma berketebalan 141 halaman oleh PTS Profesional.



Ada empat bahagian dengan 19 bab kecil.Harga yang ditawarkan cuma RM16.50.Admin tidak pasti ada dijual lagi atau tidak di pasaran.

Sesuai dengan tajuk buku ini, penulis  berkongsikan kepada kita bagaimana buat duit dari blog


Antaranya yang paling asas ialah pengiklanan Google Adsense, Nuffnang, banner iklan dan penulisan review produk atau perkhidmatan.

Selain itu penulis juga berkongsi ilmu bagaimana blog yang bagus untuk menarik trafik yang tinggi setiap hari.

Blog harus ada niche, konten yang mantap dan berkualiti serta domain sendiri.

Kalau blog ada domain blogspot macam blog ini mungkin kurang menyerlah la kot.

Ok.Admin rasa cukup setakat itu dulu reviewnya.

Nak tahu selanjutnya dapatkan naskah buku ini di pasaran buku terpakai atau perpustakaan.




Author:

24 ulasan:

  1. Tapi algorithm Google yang baru lebih utamakan blogspot berbanding medium self hosting. Memang banyak perbezaan dengan algorithm baru ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. menang betul..kerana itu mereka yang punya

      Padam
  2. Wah, pasti sangat bermanfaat sekali buku ini untuk para blogger. Siapa tahu bisa buat duit dengan cara menulis.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya...memang boleh buat dengan menulis.

      jika tahu dengan tekniknya

      Padam
  3. Dulu pernah juga letak iklan Nuffnang. Tapi tak pernah cash out sebab ada RM50 je dalam tu. Ape la nasib duit tu sekarang sebab dah lama tak login Nuffnang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebaiknya sedekahkan sahaja..

      tak rugi bersedekah hehehehe

      Padam
  4. hmmm still struggling with this one

    BalasPadam
  5. Betul banget buku yang sangat menarik untuk para blogger yang ingin punya pengasilan tambahan dari blog.😄😄

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya..betul tu..

      jika kena caranya memang boleh buat duit

      Padam
  6. bagus ni utk blogger full time

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya betul..bukan setakat untuk blogger full time..

      yang separuh masa pun penting juga

      Padam
  7. Saya mula berblog pada 2010 sampai 2015. Rehat 3 tahun (tak tulis blog) tapi baca blog. 2019 aktif semula. Nampak perbezaanlah. Orang dah tak guna atau tak ramai guna Nuffnang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. masa rehat selama 3 tahun cukup panjang tu...

      dunia blog tidak banyak berubah dari dulu lagi..

      Padam
  8. Saya pun ada buku ni. Dah lama beli konon nak belajar pasal blog, tapi last2 belajar dengan google je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. belajar lah menggunakan keduanynya...

      buku tetap terbaik kerana hasil suntingan dan penulisan yang mantap

      Padam
  9. Wah, bukunya sudah satu dekade tapi masih relevan ilmunya sampai sekarang. Ya betul, sekarang ini banyak blogger yang bisa memanfaatkan blog dengan baik sehingga bisa dijadikan lahan mencari uang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebab ilmu yang dikongsikan bersifat relevan..

      boleh diguna pakai sampai bila-bila

      Padam
  10. Whoaaa..dulu Masa awal awal blogging..Saya siap beli buku..memang semangat habis woooo...hahaa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekarang sudah pandaikan...

      memang ok untuk terus berkecimpung dalam dunia blogger

      Padam
  11. saya belum pernah baca buku ini. Memang nyari uang di blog harus punya ilmua nya ya. Rahasianya ada di buku ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. buku lama...saya sarankan baca buku versi baharu sahaja.

      BTW..ilmu cari wang masih lagi relevan

      Padam