7.6.19

Ulasan Buku Tentang Rahsia Kejayaan

Ulasan Buku Tentang Rahsia Kejayaan..Buku ini sangat klasik.Terbitan tahun 1988.Ia tidak ada dijual kat kedai dah kecuali kalau jumpa dekat kedai menjual buku terpakai.Harga pula sangat murah sekitar $4.50 pada masa itu.Masa sekarang tak pasti la pulak.Ada bahagian buku ini yang Admin suka nak kongsikan buat pembaca semua.Admin pasti ia masih relevan dengan keadaan semasa.Jom kita kaji dan teliti bersama-sama.Antaranya ialah enam tips komunikasi untuk mendapat kejayaan.

1.Jangan duduk berhadapan dengan para pesaing

Sebab cara ini boleh mendatangkan  rasa tercabar jika berlaku perselisihan faham.Cara yang betul duduk disebelah supaya ada rasa beriringan dan kesamaan.

2.Bertindak cepat untuk mengakhiri perbualan

Jika perbincangan tidak memberi apa-apa keuntungan lakukan cara atau strategi untuk menghentikan komunikasi tersebut.Guna pihak ketiga seperti berlakon ada panggilan untuk jumpa orang lain dalam terdekat.

3.Memilih waktu yang sesuai

Tersalah waktu boleh mengundang bencana juga.Jadi waktu yang terbaik ialah masa makan tengahari jika kita nak tegur atau pecat seseorang.Beri dia makan kenyang-kenyang supaya api kemarahan tidak menyala begitu besar.Perut kenyang senang hati.

4.Teknik keluar sekejap

Jika ada tetamu yang hendak jumpa kita dengan tujuan konfrontasi maka seeloknya dia disuruh duduk dalam bilik terlelbih dahulu.Kita keluar ke bilik sebelah atau ke tandas dalam masa yang singkat.Kita masuk dengan langkah wibawa agar tetamu yang menunggu akan rasa gerun dan menggugat mental.

5.Jangan merenung mata pihak lawan

Untuk memenangi komunikasi jangan cuba untuk merenung mata pihak lawan.Ia akan menggangu gugat emosi.Kesan mata sangat kuat.Oleh itu lebih elok kalau kita cuma melihat mulut pihak lawan berbanding matanya.Mereka yang tidak kuat emosi akan rasa kalah dan bersalah.

6.Buat keputusan yang tegas

Dalam mempengaruhi pihak lawan,kita mesti ada keputusan yang tegas.Tidak boleh berdiri atas pagar atau memberi ruang kepada pihak lawan membuat keputusan untuk pihak kita.Kebijaksaan sangat dituntut dan keputusan tegas,pantas dan tepat.Itu yang terbaik.


Buku ‘Rahsia Kejayaan’ sangat nipis denga 107 mukasurat sahaja.Namun ilmu yang terkandung dalam buku ini cukup padat dan sarat.Lebih molek lagi ia masih relevan dengan situasi sekarang.

Author:

0 comments: