7.6.19

Anda Bertanya Doktor Menjawab Gout

Admin akui buku Anda Bertanya Doktor Menjawab Gout memang best.Bahasa pasarnya cakap pun tidak guna.Nak tahu beli la satu.Dah tahu pasti senang hati tanpa malu.Penulis buku ini seorang doktor yang bernama Dr Suryo Wibowo.Namun telah diterjemahkan ke dalam bahasa Malaysia.


Ada 8 bab kesemuanya.Setiap bab dibincangkan dengan padat tetapi sangat menarik.Sesiapa yang membacanya gerenti seronok dan faham punya.Maafkan admin kerana slanga bahasa rojak.

Bab 1

Pengenalan kepda penyakit gout.Menurut buku ini,gout adalah penyakit yang terhasil daripada pemecahan asid urik yang dikeluarkan dari badan.Dalam maksudnya yang lain pula gout ialah radang sendi yang menyakitkan para pengidapnya.

Bab 2

Dalam bab dua pula menceritakan gejala-gejala penyakit gout.Izinkan admin untuk ceritakna secara ringkas penyakit tersebut.Gejala gout hanya dapat disedari setelah seperti sekitar sendi terasa panas,merah dan bengkak.Pengidapnya akan demam dan kesakitan dalam masa 24 jam.

Bab 3

Faktor-faktor dan penyebab gout diceritakan dalam bab 3.Menurut buku tersebut, gout berpunca dari makan dan minum secara berlebihan terutama yang tinggi asid urik.Namun tidak semua gout berpunca dari makanan.

Bab 4

Penyebab gout ada dinyatakan dalam bab sebelum dan bab ini.Antaranya penyebab gout selain makanan ialah keletihan,tekanan perasaan dan olahraga yang keterlaluan.Badan mereka terhidrat atau kurang air menyebabkan salur darah rosak.Keadaan ini meningkatkan asid urik dalam badan.

Bab 5

Walaupun bukan bab terakhir tetapi info dalam bab ini seperti melengkapkan isi  kandungan buku ini iaitu diagnosis gout.Pesakit gout boleh diketahui oleh pengamal perubatan melalui sesi temubual,pemeriksaan fizikal dan makmal .

Author:

0 comments: