1001 Petua-petua Ajaib


Pada mulanya admin terfikir ada 1000 petua dalam buku "1001 Petua-petua Ajaib".Rupanya ada beratus-ratus sahaja. Bagaimanapun admin akui petua yang ada itu sudah memadai. 

Sesuai pulak dengan taglinenya 'Khazanah silam manfaat untuk sekeluarga.'

Buku hasil susunan Norizan Abu Samah dan Puan Haiza ini amat berguna untuk dimiliki oleh setiap orang. Petua-petua kesihatan yang ada dalamnya boleh dijadikan rujukan ketika kita memerlukan.

Ada pelbagai perkara yang disentuh dan dikongsikan dalam buku yang diterbitkan pada tahun 2016. Dengan ketebalan 289 muka surat, tentulah sesuai dijadikan bahan koleksi,

Petua kesihatan. kecantikan dan pelbagai lagi. Bahan-bahan yang digunakan juga asli, tradisional dan mudah diperolehi. Ada juga yang macam susah dan pertama kali admin dengar.

Sebagai contoh petua untuk atasi lemah tenaga batin. Antara bahan yang diperlukan ialah buah delima yang sudah kecut, diambil isinya  dan dimasak bersama gula pasir. Hasil rebusan diminum untuk kembalikan tenaga badan agar lebih berprestasi atas ranjang.


Menarik tak petua tersebut, Ada juga petua untuk mengencangkan buah dada dan mengecilkan salur peranakan lepas bersalin. Petua tersebut cari sendiri dalam buku ini. hehehe

Buku ini dijual dengan harga RM16.50 dan boleh diperolehi Popular Online. Terpulang sama ada nak beli di kedai buku atau tempah dalam talian. Admin cuma sarankan sahaja. 

Itu sahaja. Nak tahu lebih dapatkan buku ini di pasaran.



24 ulasan:

  1. Ada berapa lapis ?.
    Ratusaaaan ... ,hahaha 😄
    *JustKidding.

    Tapi ternyata tak ada ribuan tips, buku ini menurutku banyak pengetahuan di dalamnya dan menarik untuk dibaca 😊

    BalasPadam
  2. Tajuk buku ni pun dah kira ajaib!

    BalasPadam
  3. Petua ni macam ubat juga kan. Ada yang serasi ada yang tidak. Mana yang terbaik kita amik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau berkeperluan boleh cuba..

      ya betul...konsep sama macam ubat.

      tidak semua serasi dengan badan kita

      Padam
  4. Balasan
    1. memang boleh...

      terutama bila keadaan terdesak

      Padam
  5. Hmm... tajuknya gempaq gilak ya padahal koleksi jak pun... x sesuai pakei bacaan miak sekolah menegah tok.. bahaya.. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada sikit jak unsur-unsur dewasa..

      selebihnya pada bidang masakan dan kecantikan

      Padam
  6. Menarik! Walaupun tak cukup 1001, mesti ada banyak amalan turun-temurun yang boleh diamalkan 😊

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada yang best sangat tau..

      petua orang zaman dahulu kala

      Padam
  7. wow ajaib semua petuanya...mesti dicuba baru tau kesannya

    BalasPadam
    Balasan
    1. setakat ini saya belum lagi mencuba hahaaha

      belum keperluan kot

      Padam
  8. patot letak 1001 jugak la petua

    BalasPadam
  9. Menarik tajuk buku ni. Perkataan ajaib tu yang buat kita tertarik. Tq share, boleh beli buat koleksi. :)

    BalasPadam
  10. What a great book! Sharing hundreds miracle recipes!
    I'd like to have one.

    BalasPadam
  11. memang menarik mcm tajuk buku juga

    BalasPadam
    Balasan
    1. tajuk memang catchy ...memang tidak dapat dinafikan

      Padam
  12. wahhhh petua dia membantu tak? hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. sungguh banyak petua ...satupun saya belum cuba

      Padam

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com